19 Ocak 2011 Çarşamba

Kadınlar Pazarı - Fatih

En son gittiğimde bir açık hava mezbahası şeklinde kancalara takılmış


etlerin, sakatatların, ciğer takımlarının asılı olduğu, sağlıksız bir
ortamda peynir, zeytin, lavaş, vs. satıldığı Fatih Kadınlar Pazarı
mükemmel bir çevre düzenlemesi ile harika bir yer olmuş.. 300 
metrelik yolda ortadaki dükkanların yıkılarak (bir tanesinde rahmetli
babamın 35 sene önce yüncü dükkanı vardı. cumartesi günleri kadıköyden
dükkana gider babama yardım ederdim) geniş bir yeşil alan yaratılmış 
ve etrafındaki balcılar, tütüncüler, doğal otçular, kuruyemişçiler, peynirciler,
tabii büryan kebapçılar artık temiz ve düzenli, tertipli dükkanlar haline gelmiş.
Biz yemeğimizi Sur Kebapta yedik..Tabii büryan kebabı, çanaktan kepçe ile 
içilen ayran, kurutulmuş patlıcan dolması. Ve sonunda sur tatlısı..
Büryan kebap bildiğimiz kuyu kebabı..Et ve pidesi ile ayran nefisti.
İrmik ve yöresel peynirin karışımından yapılan ve içi maraş dondurması ile
doldurulan bir nevi irmik helvası olağanüstü bir lezzet..Servis iyi,
sahipleri gençler güleryüzlü ve oldukça da hesaplı bir yer Sur Kebap











herkese tavsiye ederim..
fotograflar m.b

İtfaiye Cad.No 27 Fatih-istanbul
Tel..0212 5338088

18 Ocak 2011 Salı

Firuzağa Kahvesi- Cihangir


fotoğraf..  © ali tanrısever 

Bir caminin altında, musalla taşının hemen yanındaki masada oturup,
kahveni içerken, insan bu kadar mı bir tabut içinde oraya konulabileceğini
düşünmez, piyasa yapacağım, yandaki masada mutlaka üç beş artist,
dizi oyuncusu göreceğim diye ölümü umursamaz, kahvesini yudumlar diye
her seferinde düşünürüm..
Ama yine de hep beraber toplaşırız orada, güneşin iliklerimizi ısıtmak için

Semtimin Kedi Kulübeleri...

Semtimin kedi kulübeleri hemen evimin altındaki sokakta..Semt sakinlerinin sürekli
kedi mamaları bıraktığı, kedilerin güneşin vurduğu barınaklarında karnı tok, mutlu mesut

miskin miskin uyukladığı güzel yuvalar..Keşke bütün sokak kedileri bu kadar şanslı olabilse..m.b.özel haber-cihangir

16 Ocak 2011 Pazar

Balık' tım, Kova Oldum...

Bunca yıllık balık, bir günde kova oldu..Şimdi bu saatten sonra işin yoksa Kova burcuna uyum sağlamaya çalış..! Nedir bu kova burcunun durumu? Bilen var mı??


Bakın bakalım siz ne olmuşsunuz...




ABD’li astronomi profesörü Parke Kunkle, Dünya’nın binlerce yıldır konumunun değiştiğini, dolayısıyla burçların döneminin de değiştiğine, hatta yılan adı verilen 13’üncü burcun bulunduğuna dair iddialar hakkında konuştu.

Burçlar nasıl oluşmuştu?
Babilli astrologlar, bunu 2500 yıl önce belirledi. Gökyüzünü 12 ayrı bölgeye ayırdılar, hepsine bir burç belirlediler ve bunlara uygun karakter özellikleri belirlediler.  
/_np/2734/12432734.jpg
Sonuçları ne olacak?Bütün burçlar, hemen hemen eşit dağıtılmıştı (Ortalama 30 gün). Şimdi bunların hepsi kayıyor. Şimdi daha fazla yay burcu var (35 gün) ve daha fazla başak (44 gün), ama daha az yengeç var (21 gün).


13’üncü burç ne anlama geliyor?Yılan takım adaları (29 Kasım ile 17 Aralık) zaten o dönemde biliniyordu. Babilliler, bunu çizip akrebe dahil ettiler. Karakter özellikleri belli; başına buyruk, gururlu, bedensel, öfkeli.

11 Ocak 2011 Salı

Kahve Hakkında.

1 Dünyada sudan sonra en çok içilen içecek olan kahve, Coffea cinsinde yer alan bir ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesiyle elde ediliyor. Kahve ağacının ilk bulunduğu yer ise Habeşistan’ın Kaffa yöresi...
2 Kahve ağacı dikildikten ancak üç yıl sonra meyve vermeye başlıyor ve yaklaşık 30 yıl meyve vermeyi sürdürüyor. Kahve meyveleri olgunlaştıktan 14 gün sonra çürümeye başlıyor.
3 Kahve tarımı ağırlıklı olarak tropikal iklimlerde yapılıyor. Zira ani ısı değişikliklerinde kahve ağacı ölüyor.
4 Dünyada en çok yetişen kahve çekirdeği Coffea Arabica ve Coffea Carephora (Robusta). Arabica; iklim koşullarına karşı çok dirençli olmadığından yetiştirilmesi zor oluyor ve pahalıya satılıyor. Carephora (Robusta); iklim koşullarına karşı daha dirençli olduğundan kolay yetiştiriliyor ve ucuza satılıyor. Robusta çekirdekleri Arabica’ya göre iki kat fazla kafein içeriyor.
5 Türk kahvesi, telvesi ile servis edilen tek kahve çeşidi olma özelliği taşıyor. Ayrıca öğütülme derecesi ve hazırlanma yöntemiyle de diğer kahvelere göre farklılık gösteriyor.
6 Filtre kahve, öğütülmüş çekirdek kahvesinin filtre tipine göre demlenmesiyle elde ediliyor. Instant yani hazır kahve ise filtre işleminden geçmiş bir kahvenin farklı şekillerde kristalize edilmesiyle oluşuyor.
7 Öğütülmüş kahvenin ömrü, saklama şekline göre değişiyor. Hassas bir ürün olduğu için kuru ve serin bir yerde saklanması gerekiyor. Çünkü ortamdaki oksijen ve nem, kahve aroması üzerinde kısa sürede olumsuz bir etki yapabiliyor. Bu nedenle öğütülmüş kahvenin, metal kutulara konulması ve buzdolabında barındırılması önemli sayılıyor. Çekirdek kahvenin altı ay; öğütülmüş kahvenin ise bir ayda tüketilmesi gerekiyor.
8 Kahve çekirdeklerinin toplandıktan sonra belirli bir derecede ve sürede fırınlanması gerekiyor. Fırında az kaldığı ya da fazla ısıtıldığı zaman tadında bir acılık meydana geliyor.
9 Kahve içerken ağzımızdaki kahve aro-masının hemen yok olmaması için kahvenin yanında yediğimiz aperatif yiyeceklerin kahve aromasını bastırmayacak ürünler olması gerekiyor.
10 Kahvenin kremasının yağlı ve kahve sıcağında durabilen, pasta kreması kıvamında olması tercih ediliyor.
11 Tüm kahve çeşitlerinin demlenme süreleri farklılık gösteriyor. Ancak çeşidi ne olursa olsun, kahve için kullanılacak suyun kaynar olmaması büyük önem taşıyor. Zira kaynayan su, kahvenin yanmasına neden oluyor. Filtre kahve 92 derece ila 96 derece, espresso 90 derece ila 95 derece arası, hazır kahve ise 85 derecelik suyla yapılmalı.
12 Kahvenin yanında su ya da soda içilmeli.
13 İtalyan kökenli bir kahve olan espressonun adı, yapımının hızlı olmasından geliyor. Americano ve cafe latte gibi özellikle sütle hazırlanan kahvelerin temelinde espresso yatıyor.
14 Espresso yapımında ............ gibi makine markaları tercih ediliyor.
15 Her gün iki-üç fincan, kahve tüketimi kısa süreli hafıza, düşünme ve odaklanma gibi bilişsel yeteneklerin etkinliğine yardımcı oluyor. Kişi, içtiği kahve sayesinde güne daha zinde başlayabiliyor. Ayrıca gün sonunda içilen kahvenin tüm günün yorgunluğunu aldığı da biliniyor.
kaynak.touch istanbul dergisi..

8 Ocak 2011 Cumartesi

blogger's base

  • bu gün gittim.. mekanı önceden tanıyor gibiydim zaten fotoğraflardan. gerçekten sakin sakin gazetemi okudum, havuçlu kekimi yedim kahvemi içtim.. kafesini nero işletiyor..sanırım havanın çok güzel olmasından ötürü kapalı ortamlar pek tercih edilmediğinden bu gün sakindi.. karlı, yağmurlu havalarda tam bana göre bir mekan olmuş. emeği geçenlerin ellerine sağlık... buradan takip edebilirsiniz..

beyoğlu cumartesisi



tünelden taksime cadde-i kebir dünya vatandaşlarının müzik yaptığı bir platform haline geldi..bütün dünya şehirlerinde gördüğümüz performanslar sıra sıra şehrimizde....

fotoğraflar...karga